Verzendkosten binnen NL verlaagd! Pakket en brievenbuspakket 1 tarief, €5,50.
By Nici
Wat is het verschil tussen een dagcrème en een nachtcrème?

Dagcrème en nachtcrème

Heel kort uitgelegd? Een dagcrème beschermt de huid en een nachtcrème herstelt de huid. Dit merk je vaak al aan de textuur van de crème. Een dagcrème is vaak lichter en dunner dan een nachtcrème.

 

Wat doet een dagcrème precies? 

Een dagcrème helpt je huid te hydrateren door vocht beter vast te houden of een beschermend laagje te geven. Daarvoor worden ingrediënten gebruikt waarvan wetenschappelijk bewezen is dat ze dit kunnen. Zoals sheabutter, kokosolie, glycerine of antioxidanten. Bij antioxidanten moet je denken aan vitamine C en vitamine E (tocopherol).

Vitamine C ondersteunt het natuurlijke huidherstel, waardoor plekjes en wondjes (door bijvoorbeeld acne of onzuiverheden) sneller genezen. Ook helpt het de aanmaak van pigmentvlekjes te verminderen en de huid te verhelderen. Vitamine C is daarom ook perfect voor de doffe huid of huid met een oneffen teint.

Vitamine E zorgt ervoor dat je huid minder snel verbrandt, het beperkt de schade aan huidcellen die de UV straling aanricht en het maakt in combinatie met vitamine C pigmentvlekken lichter. Bovendien bindt vitamine E vocht aan de bovenste huidlaag van de huid. Het bevordert de celvernieuwing en heeft ontstekingsremmende eigenschappen.

 

SPF in mijn dagcrème

Het is verstandig om het jaar rond ook zonbescherming aan te brengen op je gezicht. Zoals iedereen wel weet kan de zon schade brengen aan je huid. Je kunt daarvoor natuurlijk een zonnebrandcrème gebruiken over je gezichtscrème heen. Maar het is nog veel makkelijker om te kiezen voor een dagcrème die al spf bevat.

Het verschil tussen een zonnebrandcrème en een dagcrème met spf is dat de dagcrème veel minder vet is op je huid. En je hebt het gevoel dat je huid ook nog kan ademen. En draag je graag make-up? Er zijn ook foundations verkrijgbaar met een spf. Het wordt je gewoon heel makkelijk gemaakt om je huid goed te beschermen tegen de schadelijke invloeden van de zon.

De zon versnelt helaas ook de huidveroudering. En om zo lang mogelijk te genieten van een jonge, stevige huid en de rimpelvorming zolang mogelijk uit te stellen raad ik je zeker aan om te kiezen voor een gezichtscrème met spf. Houd er wel rekening mee dat je in de hoogtij dagen van de zon je dagcrème regelmatig opnieuw aanbrengt.

 

En die nachtcrème dan?

Je huid heeft overdag veel te verduren zoals zonlicht, airco, gure wind en bacteriën. Kijk maar eens als je je huid ’s avonds reinigt zonder dat je make-up hebt gedragen. Dat wattenschijfje ziet er na gebruik niet heel fris uit. In de nacht heeft je huid de tijd om te herstellen en zich klaar te maken voor een nieuwe dag.

Nachtcrèmes zijn zeer voedend en hydraterend. Ze zorgen ook voor een goede bloedcirculatie, cel vernieuwing en toevoer van voedingsstoffen. Voor sommige mensen is de belangrijkste reden om een nachtcrème te gebruiken… rimpels!

Ook in de nachtcrème komt een belangrijke antioxidant om de hoek kijken, namelijk vitamine A, ook bekend als retinol. Het stimuleert de celgroei en de opbouw van natuurlijk collageen. Omdat vitamine A gevoelig is voor zonlicht en daardoor zijn werking verliest is het belangrijk om dit in de nacht toe te passen. In je nachtcrème dus.

 

Mijn crème is niet perse voor dag of nacht

Toch zie je bij verschillende merken geen crèmes voor verschillende dagdelen. Dit omdat zij van mening zijn dat dit niet nodig is. Al denk ik dat je ’s nachts geen spf nodig hebt en die vitamine A doet overdag niets. Heb jij nou zo’n crème dan kun je altijd heel eenvoudig een serum of vitamines toevoegen.

Los van al het bovenstaande heeft elk huidtype weer een andere behoefte. Let daar ook goed op bij het kiezen van een dagcrème en nachtcrème. Een vette huid vraagt om een veel dunnere crème zoals een gel en een droge huid doet het weer veel beter bij een wat rijkere, vette crème. Dit klinkt misschien allemaal heel logisch, maar toch zie ik regelmatig dat men een verkeerde keus maakt. Vind je dit allemaal wat lastig, dan help ik je graag. Maak gebruik van mijn gratis gezichtsverzorging quiz en dan komen je tot de juiste productkeuze!

 

De waardering van www.bynici.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 48 reviews.