Totale magazijn leegverkoop. Op 1 januari 2025 sluit de webshop!
By Nici
Alcohol in cosmetica

Alcohol slecht?

Het antwoord is ja en nee. Er zijn namelijk twee soorten alcohol. De alcohol die je liever niet in je bodylotion terugziet is een uitdrogende alcohol. De andere alcohol die niet schadelijk is voor je huid en haar is een vettige alcohol. Dus alcohol in je cosmetica is niet perse slecht.

     

    Waarom alcohol als ingrediënt?

    De functies van alcohol in huidverzorgingsproducten of haarverzorgingsproducten zijn het verlengen van de houdbaarheid van een product. Het zorgt er voor dat ingrediënten oplossen tot de gewenste substantie. Ook zorgt het ervoor dat de werkzame ingrediënten in een diepere laag terecht komen en dus beter hun werk kunnen doen. De bekendste reden is misschien wel dat alcohol ontsmettend werkt, het dood bacteriën. Helaas zorgt dat er ook voor dat je huid uitdroogt. Dit komt omdat je dan gebruik maakt van een uitdrogende alcohol.

     

    Welke alcohol droogt huid en haar uit?

    Uitdrogende alcoholvormen zijn agressief en beschadigen je huid en jouw haar. Het zorgt voor een trekkerige huid en vaak droog onhandelbaar haar. Uiteindelijk kan dit resulteren in een geïrriteerde huid. Je vindt deze soorten in allerlei reinigingsproducten als douchegel, gezichtsreiniger en tonic. Maar ook in voedende producten vind je het terug zoals een dagcrème, bodylotion en een gezichtsmasker. Hieronder zie je de meest gebruikte alcoholsoorten die je liever niet in een ingrediënten lijstje ziet staan.

    • Alcohol Denat
    • Ethanol (zit in o.a. wijn en bier)
    • Methanol
    • SD Alcohol
    • Ethyl alcohol
    • Isopropyl alcohol
    • Benzyl alcohol

    En vind je één van bovenstaande toch in jouw favoriete verzorgingsproduct, maar staat het ergens onderaan het ingrediëntenoverzicht? Geen stress. Overweeg of je het zelf de moeite waard vind om opzoek te gaan naar een vervangend product. Staat het hoog in het overzicht, gooi het dan maar gauw weg. Uitdrogende alcohol in je cosmetica is dus niet ok. Denk maar eens aan mensen die te vaak te diep in het glaasje kijken. De ethanol droogt uit en zorgt voor een versnelde huidveroudering. Dat gebeurt ook als je de uitdrogende alcohol aan de buitenkant van je lijf gebruikt.

     

    Vette alcohol

    Een vettige alcoholsoort is niet schadelijk, deze krijgt dus een duimpje omhoog. Vette alcohol komt uit natuurlijke olie of natuurlijk vet. Deze soort vind je juist fijn om wel in je verzorgingsproduct. Het zorgt er namelijk voor dat het vocht vasthoud, het verzacht huid en haar en laat werkzame stoffen dieper intrekken. Je ziet hieronder de alcoholsoorten die je wèl op het ingrediëntenlijstje wilt zien staan, de zogenaamde vette alcohol.

    • Cetearyl Alcohol
    • Cetyl Alcohol
    • Stearyl Alcohol
    • Isostearyl Alcohol
    • Myristyl Alcohol
    • Stearyl Alcohol

    Wanneer je één van deze vette alcoholsoorten op de verpakking ziet staan hoef je dus niet te schrikken. Blijf rustig het product gebruiken. Want de eerste twee in het rijtje zul je regelmatig tegenkomen en vaak lees je alleen het woordje ‘alcohol’. Nu weet je waar je op moet letten en dat alcohol niet per definitie slecht is. Het is onnodig om je product in de prullenbak te gooien als er een vette alcohol in zit.

     

    Hoe zit het met natuurlijke cosmetica?

    Het zegt eigenlijk nog niets. Of een product nou 100% biologisch is, natuurlijk, hypoallergeen of vegan, ook dan is het goed om de verpakking te lezen. Deze termen zijn namelijk geen garantie dat er geen uitdrogende alcohol in zit. De prijs van een product zegt ook niet altijd alles, maar wat handig is om te weten, is dat vaak de goedkopere producten de uitdrogende alcohol bevatten, het is dan ook een goedkoop ingrediënt.

     

    Wat nu?

    Wat als jij nu, na het lezen van dit blog, erachter bent gekomen dat jouw verzorgingsproducten teveel uitdrogende alcohol bevat? Stuur mij dan een email, info@bynici.nl, met daarin een overzicht van de producten die je nu gebruikt en je krijgt vervolgens van mij een advies met goede vervangers.

    Een fijne tip voor huidverzorging zijn de Sheet Maks van Hej Organic, zonder alcohol. Met de conditioner bars voor je haar van ShampooBars zit je ook goed, deze bevatten allemaal een vette alcohol, heel positief dus. En de Tonic van Zao is ook een fijne vervanger, zonder alcohol.

     

    De waardering van www.bynici.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.8/10 gebaseerd op 56 reviews.