Totale magazijn leegverkoop. Op 1 januari 2025 sluit de webshop!
By Nici
Ingrediënten in cosmetica vermijden

Ingrediënten in cosmetica

Er zijn nogal wat lijstjes in omloop van ingrediënten in cosmetica producten die je maar beter kunt vermijden. Omdat ze bijvoorbeeld slecht zijn voor de gezondheid, maar ook omdat ze de huid kunnen irriteren of zelfs beschadigen. Dit zijn de meest voorkomende.

  • Parabenen
  • Siliconen
  • Ftalaten
  • PEG
  • SLS

 

Parabenen

Elk cosmetica product kan uiteindelijk bederven. Om te voorkomen dat dit heel snel gebeurt worden er conserveringsmiddelen toegevoegd. Deze verlengen de houdbaarheid van een product doordat ze bacteriën en schimmels weren. Parabenen zijn chemische conserveringsmiddelen. Vaak worden parabenen in één adem genoemd met hormoonverstorende stoffen. Los daarvan zijn er veel mensen allergisch voor. Dit uit zich door een rode en geïrriteerde huid.

 

Siliconen

Siliconen zijn vloeibare oliën, waxen en harsen uit silica, zand dus. Om tot een silicone te komen zijn er chemische processen nodig. Siliconen komen voor in de meest uiteenlopende cosmetica producten. Ze zijn in staan om oneffenheden in de huid (tijdelijk) op te vullen. Ook maken ze het haar zacht en glad. Siliconen vormen dus eigenlijk een laagje op de huid en het haar.

Het punt met siliconen is, is dat ze eigenlijk niet echt iets voor je huid en haar doen. Het maakt het tijdlijk mooi, maar zodra je je wast ben je weer terug bij af. Siliconen in cosmetica verzorgen niet, beschermen niet en hydrateren niet.

 

Ftalaten

Ook ftalaten zijn een behoorlijk omstreden toevoeging in cosmetica. Ze worden vaak gebruikt om de kleur in make-up en de geur in parfum te stabiliseren. Ftalaten kunnen de huid irriteren en worden ook vaak als hormoonverstorende stof genoemd.

 

PEG

De afkorting PEG staat voor polyethyleen glycol. PEG wordt vaak gevolgd door een nummer, je komt de term dus ook tegen als PEG-nummers. PEG’s zijn synthetische toevoegingen die aan producten worden toegevoegd om stoffen in elkaar op te laten lossen en dus goed mengen. Ook PEG’s worden in bepaalde onderzoeken in verband gebracht met een hormoonverstorende werking.

 

SLS

De afkorting SLS staat voor Sodium Lauryl Sulfate. Sulfaten worden aan cosmetica toegevoegd vanwege de reinigende werking. Je kunt sulfaten dus tegenkomen in alle cosmetica producten die een reinigende werking hebben; in tandpasta, cleanser voor het gezicht, shampoo, douchegel en badschuim. Maar je komt ze ook tegen in schoonmaakmiddelen. Buiten het feit dat sulfaten een reinigende werking hebben, laten ze een product ook opschuimen.

Over het algemeen zou je kunnen zeggen dat hoe meer een product opschuimt, des te agressiever de reiniging. Op zich gebruik je een reinigend product natuurlijk in de eerste plaats om te reinigen, maar het probleem is dat sulfaten geen onderscheid maken tussen de vetten die je kwijt wilt en de beschermende huidvetten die je huid nodig heeft. Dit geldt ook voor je haar. Sulfaten drogen de huid uit en kunnen de huid op den duur ook behoorlijk irriteren.

 

Welke cosmetica kan ik veilig gebruiken?

Nu weet je op welke ingrediënten in cosmetica je moet letten. De meningen over het gebruik van bovenstaande toevoegingen zijn verdeeld. De ene groep mensen is er fel op tegen en vermijdt het gebruik van cosmetica waar je deze toevoegingen in vindt. Ook zijn er mensen die de uitkomst van onderzoeken weerleggen en vinden dat het gebruik van cosmetica met deze toevoegingen geen enkel risico met zich meebrengt.

Hoe dan ook, het feit dat er onderzoek gedaan wordt naar deze toevoegingen in cosmetica lijkt al genoeg reden om ze sowieso te vermijden. Het vermijden van deze stoffen is ook eigenlijk helemaal niet zo lastig. Kies bewust voor natuurlijk en biologische cosmetica en je bent hiermee gegarandeerd van cosmetica zonder giftige stoffen. Natuurlijk cosmetica staat voor cosmetica waaraan geen onnatuurlijke en / of synthetische toevoegingen gedaan zijn die de huid of zelfs de gezondheid op welke manier dan ook kunnen irriteren of schade kunnen aanbrengen.

 

Handige tips voor troepvrije producten

Wil je helemaal zeker van je zaak zijn? Kies dan voor producten die een Europees gecertificeerd keurmerk hebben. Zoals BDIH, Cosmebio, Ecocert, ICEA en Soil Association. Deze vallen allemaal onder COSMOS, in de toekomst zulen de andere benamingen komen te vervallen.

Naast deze blog in de productgalerij vind je al mooie suggesties, maar neem ook eens een kijkje bij het plasticvrije ShampooBars of het uitgebreide merk Uoga Uoga.

 

 

 

De waardering van www.bynici.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.9/10 gebaseerd op 54 reviews.